söndag, oktober 22, 2017

Äga mark i Thailand

Alla våra tomter kan friköpas eller leasas men huset skrivs alltid till 100% i ditt namn. Har du en thailändsk partner, företag eller vän kan du välja att friköpa tomten. Tomten registreras då i dennes namn.

 

Tomtleasing i Thailand

Leasing är ungefär som ett markarrende i Sverige, men i Thailand arrenderas marken ut i perioder om 30 år. Många företag hävdar att marken kan leasas i 30+30+30 år, alltså i 90 år. Det finns dock inget i lagen som stödjer leasing i totalt 90 år. Det är perioder om 30 år som gäller med option om att förlänga ytterligare 30 år.

Leasingen registreras hos de thailändska myndigheterna (Land Office), ni får ert namn inskrivet på lagfarten (Chanote). Lagfarten behålls av dig som leasetagare. Hela denna process hjälper vi dig med utan extra kostnad. Det ingår redan i priset.

Du kan även låta din egen advokat upprätta ett leasingavtal som passar dig och dina förutsättningar. Så länge som det inte merför någon extra kostnad för oss eller strider mot thailändska lagar kommer vi efter godkännande av vår advokat acceptera och följa ditt leasingavtal. Detta är vi ensamma om att erbjuda i hela branchen. Eventuella kostnader, avgifter och ev. skatter som uppkommer vid registreringen av ditt leasingavtal står leasetagaren för.

Vill du förlänga leasingen i ytterligare en period om 30 år står du som leasetagare för kostnaderna och ev. skatter. Kostnaden som bestäms av Land Office är låg och baseras på taxeringsvärdet. Vi tar inte ut någon extra avgift eller någon ny leasingavgift vid förlängningarna utan det ingår i det ursprungliga priset. Samma sak gäller även om du önskar sälja ditt hus och tomt.

Skulle lagen ändras så att utlänningar får äga mark i Thailand kommer marken att skrivas över på dig. Detta registreras i ett lagligt kontrakt. Vi tar inga extra kostnader för detta, utan du betalar då endast de omkostnader vi får vid ett sådant förfarande.

Leasingavtalet reglerar marken men för att du ska få bättre säkerhet även för ditt hus som faktiskt står på en annan persons mark rekommenderar vi att du även skriver ett sk. right of superficies.

Nedan följer länkar till advokatbyråer i Thailand med bra information. Vi informerar gärna, men det är bra att få den juridiska delen utredd och förklarad av en oberoende jurist.

Du hittar mer information om att köpa hus i Thailand på Svenska Ambassaden i Bangkok hemsida.

Tomter till salu

Tropical Garden består av totalt 7st tomter. Pris från 118.000kr. Läs mer: Tomter till salu i Thailand

Hur går tomtköpet till?

1. Välj tomt

2. Tomtbokning och upprättning av köpekontrakt på svenska

3. Köpet / Leasingen registreras hos den thailändska myndigheten

4. Du är nu ägare / leasetagare till tomten

För mer information om hur det går till att köpa tomt klicka här!