tisdag, november 21, 2017

Khanom - Fiskebyn med flera härliga stränder

Khanom ligger på fastlandet vid Koh Samui. Ungefär på samma breddgrad som Phuket fast vid Siamviken. Denna plats måste ses och upplevas personligen. Khanom är speciellt och helt annorlunda från andra populära platser i Thailand. 

Denna tropiska lilla fiskeby har mer än 10 kilometer orörda lugna stränder som sträcker sig utmed de norra bergen i Nakhon Si Thammarat provinsen. Här försörjer sig folket på fiske, gummi- och palmoljeplantage.

Khanom påmminner faktiskt mycket om hur Phuket, HuaHin och Koh Samui var för drygt 25 år sedan innan massturismen hittade dit. Här råder lugn och stillhet. Även om turismen är betydande i Khanom är de flesta besökarna thailändska medborgare som kommer hit för att semestra och koppla av. Endast ett fåtal utländska turister syns på gator och stränder. 

Khanom är känt för sina stränder, vackra natur och rosa delfiner. Men de långa stränderna är inte Khanoms ända attraktioner. I själva verket är kanske den största attraktionen Khanoms enkelhet. 

Denna sömniga lilla fiskeby har inte drunknat i shoppingcenter, skräddare i varje gatuhörn och dessa påträngande strandförsäljarna som dyker upp på alla de stora turistresemålen. Du kommer inte heller hitta några diskotek med dunka dunka musik natten igenom. Det du kommer att finna är den varma och vänliga lokalbefolkningen som tar emot dig med ett stort leende. Underbar natur kantad med kokospalmer hela vägen från bergen som omger Khanom ända ner till stranden. 

Du kommer också att finna marknader med färsk fisk, skadjur, grönsaker och frukter till priser som får en att minnas hur det en gång var i Phuket för många många år sedan. I Khanom finns också restauranger, hotell, sjukhus, polisstation, post, optiker, 7-Eleven, Supermarket samt västerländska restauranger och coffeeshops.

I närområdet finns också Suratthani, en storstad med all tänkbar shopping. Du har också Koh Samui som är en riktig turistmagnet med allt vad det innebär på gott och ont.

Khanom ligger i den nordligaste änden av Nakhon Si Thammarat provinsen, 25 kilometer sydost om DonSak där färjorna till Koh Samui och Koh Phangan avgår. Från Bangkok till Khanom är det drygt 70 mil. Att ta sig från Bangkok till Khanom är lätt. Det enklaste och smidigaste är att flyga till Suratthani eller Nakhon Si Thammarat med till exempel Air Asia. Andra alternativ är tåg + minivan eller nattbussen som går från Bangkoks södra bussterminal (Saitai) direkt till Khanom.

Välkommen till Khanom!

Klicka på länken nedan för att öppna bildgalleriet.

Khanoms omgivningar

Storstaden Suratthani
suratthani-city

Till storstaden Suratthani som ligger ca 45 minuters bilresa nordväst om Khanom åker du när du vill shoppa. Här finns allt du behöver. Från Suratthani kan du också ta flyget till Bangkok på en dryg timme.

Turistön Koh Samui
koh-samui-nightlifeEn och en halv timmes färd med bilfärjan från Khanom (Don Sak) når du Koh Samui. Koh Samui är raka motsatsen till Khanom. Här är det party och uteliv som gäller. Dock finns det några få byar kvar med lite lugnare tempo. Här finns också en av Thailands vackraste golfbanor, Santiburi Samui Country Club.